Håvbygging

 

På slutten av 80-tallet, fattet jeg interessen for å bygge min egen håv. Interessen kom når vi fikk tilgang på de litt mer eksklusive håvmodellene som etter hvert kom på markedet. Problemet var at prisene var skyhøye i forhold til datidens prisnivå. Denne perioden var også en brytningstid i forhold til fluefiskeutstyr generelt. Mens vi tidligere fisket med ei allright fluestang og snelle, kom denne perioden hvor mange av oss investerte i de dyreste stenger og sneller, men også ble mere bevisst på både vadere og annet utstyr (alt dette kan selvsagt diskuteres hvor nødvendig dette er, men slik var det). Jeg opplevde at mange kom med det mest kostbare utstyret, men håven som hang på ryggen var et billig vrak. Faktisk så kan jo håven være noe av det viktigste utstyret i enkelte tilfeller, ved siden av at du har flue på fortommen da. Hvorfor skulle du ikke ha en håv som sto i stil med det øvrige utstyret? På denne tiden bygget jeg flere håver som jeg selv tok i bruk, men også noen som tok veien til andre fluefiskere som satte pris på kvalitet i en ordentlig håv. 

I mangel på egnet plass for å drive på med denne hobbyen, ble det til at jeg måtte legge dette på is. Jeg har nå hatt muligheten til å gjenoppta dette håndverket og har også oppdaget at interessen for dette er stor. Jeg vil derfor dele en del kompetanse på dette området med dere. Fremover vil jeg dele en del byggetips å prøve og gi litt råd og veiledning innenfor mange av de utfordringer du vil kunne oppleve ved dette håndverket. 


Har hatt litt tid til overs, så jeg har nettopp tatt en Slendan ut av formen. Også denne Slendan har fått håvbøyle i Bjørk og Eik, samt håndtak og endeavslutning i rotved fra Gråselje. Cap på endeavslutning og ilegg for gravering, består av Hvaltann.

En kollega av meg, Stein Erik Fagerthun, har helt siden jeg startet opp med håvbyggingen igjen, ønsket å bygge sin egen håv. Tiden har gått og det har liksom aldri blitt til at han satte i gang. Nå var imidlertid tiden inne for å realisere byggeprosjektet. Selvsagt bistår jeg med byggingen, da han er like interessert i å lære...

Forberedelsesfasen til håvbyggingen er ofte den største bøygen du må komme gjennom før du er i gang. Det er mange praktiske ting du må sjekke ut å tenke på. Hvor skal jeg holde på? Hva trenger jeg av verktøy? Hvilke materialer er egnet? Hvor skaffer jeg materialer? Hvordan og hva starter jeg med?