En titt på nye Hardy limited colour run 4" Cascapedia

16.09.2019

                                     limited colour run 4" Cascapedia Orange

Hardy Cascapedia er ei snelle som er velkjent for mange. Snellen har fått sitt navn etter Cascapédia River i Gaspé Peninsula of Quebec. Rundt 1930, bestemte Hardy seg for at det var nødvendig for de å ha ei snelle med S-sveiv i sitt sortiment. Hardy Perfect var fra før en selvfølge, like så Bougle-snellen. For å ta opp konkurransen med andre fabrikanter som alt hadde de mer moderne snellene med S-sveiv i sin katalog, var det nødvendig å designe sin egen moderne versjon. Hardy Cascapedia så dagens lys.

                                      Original Hardy Cascapedia fra 1930

Cascapediaen har vært tilbudt i mange versjoner og lå i mange år nærmest brakk. De mest ettertraktede modellene har alltid vært snellene som er fra de første produksjonene, altså fra ti-året etter 1930. Cascapediaen er ei snelle med mye mekanikk, så det ble etter hvert veldig kostbart å produsere denne i England. For å beholde modellen i sortimentet, var det nærliggende å velge produksjonen i lavkostnadsland som Korea. Nå skal det sies at Korea produserer både sneller og stenger for en rekke av High-end merkene. De har høy kompetanse på denne type produksjon og er i stand til å levere produkter med høy kvalitet.

I 2018 tok Hardy- Cascapedian tilbake til England. Det var på tide å gi snellen den glansen den fortjente. I dag produseres den på fabrikken til Hardy i Alnwick. Jeg har personlig vært der på besøk og kan garantere at det ligger mye yrkesstolthet i produksjonen her. Den er håndlaget så langt det går i moderne produksjon. Selvsagt blir det benyttet CNC-maskiner i produksjonen, men det sitter altså mennesker og monterer/tilpasser for hånd. I tillegg er alt av materialer som er benyttet i snellen, av høyeste kvalitet. Her snakker vi om aluminium, kulelager osv. Personlig mener jeg at den englandsproduserte er i en helt annen klasse enn den som ble produsert i Korea. Kompaktheten og tilpasningene er av en helt annen verden. De har også gjort visse forbedringer på den. Mens den før hadde ei blankpolert ramme, har den nå en "frostet" overflate på rammeverket. Dette gjør at den er mer motstandsdykt mot små "hair stripes". Du vil også kjenne forskjell på bremsen. Spesielt på salmonutgavene med disc-drag, vil du kjenne at bremsen er kraftigere og jevnere. 

                                        limited colour run 4" Cascapedia Blue

Til 2019 sesongen, ønsket Hardy å tilby noen helt egne Cascapedia. De la ut noen forslag til såkalte "Colour"-utgaver. Her kunne entusiasten gå inn å stemme på de fargene de likte best. Resultatet ble disse tre fargene, Orange, Blue og British Racing Green i 4" utgaven. Faktisk så var disse tre fargene mine favoritter også. Jeg syns ei lekker snelle er blitt enda lekrere. Spesielt er jeg svak for den i British Racing Green. Her har du noe annet enn den tradisjonelle sorte utgaven, men samtidig historie og tradisjoner så det holder. Denne fargen var favoritten på de eldre racingbilene fra England. 

                            limited colour run 4" Cascapedia British Racing Green

Ellers leveres den tradisjonelle sorte Cascapediaen I fire ulike utgaver. De to minste, 4/5 og 6/7, er levert med ei smooth klikkbrems. De to største lakseutgaven, 8/9 og 10/11 er levert med ei reell skivebrems for det tøffeste fisket. Vekten på 4" (10/11) snellen er 397 gram. 

For noen kan dette virke en smule tungt, men ønsker du ei snelle i denne kategorien er det lett. Faktisk så er Cascapediaen blant de aller letteste, sammenlignet med denne type snelle fra andre konkurrenter. Jeg selv har fisket et par sesonger på laksen med denne snellen og har benyttet den på de lette Hardystengene. Jeg vil si at du ikke vil merke særlig til tyngden på snellen, da den er langt innenfor i forhold til å balansere de lange to-håndstengen. Samtidig skal vekten på snellen være betydelig før du merker mye til tyngden. Årsaken er jo at snellen balanserer stangen og vil således ikke virke inn som ekstra tyngde. Ønsker du å gå superlett, velger du heller en annen snelletype.

Ellers er min erfaring med Cascapedian utelukkende positiv. Jeg har kjørt flere storlakser på den og aldri tvilt på snellens kapasitet i forhold til å klare brasene. Bremsen er kraftig og jevn nok til å gi de aller største fisken fight, mens linekapasiteten er mer enn nok. Når den i tillegg maler som et sveitsisk urverk, er det bare lykke. Mange kjennere drar kjensel på den distinkte Cascapedia-lyden i utraset. Du kan selv bestemme med en klikk om du vil ha lyd eller ikke. Akkurat nå ønsker jeg meg en Colour Edition i British Racing Green, eller kanskje den spenstige Orange?Prisen på Colour-utgavene er omtrent som den vanlige sorte, rundt 6000,- i butikk. Hvem vet om ikke Julenissen stikker innom også i år?