Ferdigstilling av "Lappland-Slendan"

14.09.2019

Har hatt litt tid til overs, så jeg har nettopp tatt en Slendan ut av formen. Også denne Slendan har fått håvbøyle i Bjørk og Eik, samt håndtak og endeavslutning i rotved fra Gråselje. Cap på endeavslutning og ilegg for gravering, består av Hvaltann. 

Langtidstørket Gråselje gir et utrolig vakkert treverk i håndtak. I tillegg er det kortreist og veldig lokalt.

                  Slendan i formen. Her er håndtaket klargjort og monteres. 

Her er mye av pussingen og formgivningen unnagjort. Endeavslutningen har fått en cap av Hvaltann.

         Detaljer fra håndtaket. Legg merke til at alt mørkt tre, møter lyst tre. 

Her er innfellingen av Hvaltann gjort for motivgravering. På Sländan har jeg valgt ei nett og ikke så stor plate for motivet. Dette for at jeg ønsker å vise mest mulig av den lekre Gråseljen.

Den uferdige Slendan ved siden av en ferdig håv. Selv om mye av håndtverket er gjort, er det mye igjen før den er ferdig! Hvis du lurer på hvorfor den uferdige håven er så lys og grå, skyldes det at den ikke har fått en dråpe olje enda. Liberon Finishing Oil er noe av det beste du kan mette treverket med. Denne oljen impregnerer treverket, samtidig som den bidrar til å fremheve den flotte trestrukturen som edle tresorter gjerne har.  

Her er graveringsjobben gjort. Jeg benytter en teknikk som kalles Scream Shaw, noe som innebærer å ripe motivet inn i beinet. Med litt øvelse kan denne teknikken gi riktig så lekre motiver. På Slendan har jeg valgt Døgnflue som motiv. I dette tilfellet landets største Døgnflue, Ephemera Vulgata. 

Etter hvert som håven ferdigstilles, vil jeg legge ut på tråden. Bare å følge med..............