Hardy Zephrus vs Hardy Zenith

16.08.2019

I 2014 jobbet jeg som utstyrstester for bladet Jakt & Fiske. I den forbindelse hadde jeg en stor test av fluestenger i 9 fot line 5. Hardy stakk på en måte av med seieren og hvor Hardy Zenith fikk beste skussmål som beste stang i testen. For orden skyld må det presiseres at jeg ikke hadde noen befatning med Hardy på den tiden. Året etter gikk jeg inn i Pro-Teamet til Hardy og det var da naturlig å få nettopp Zenithen i min kolleksjon. Siden den gang har jeg virkelig fått ytterligere testet den i mange ulike fiske og kastesituasjoner. At dette har vært min favoritt skal jeg ikke legge skjul på.

Til sesongen 2016 følte Hardy at det var på tide å fornye Zenithen og Hardy Zephrus ble lansert som en verdig arvtager. Mitt spørsmål var om det var mulig å gjøre den «beste» enda bedre? Jeg hadde mine tvil, men var også fryktelig spent på om jeg klarte å parkere Zenithen til fordel for den nye.

Jeg har nå fått kastet og fisket med dem nye Zephrus på hele vår og forsommerfiske. Her har jeg både benyttet den på nydelig sjørøyefiske og nerverått tørrfluefiske etter grov innlandsørret, så jeg har blitt omtrent like godt kjent med den som Zenithen.

Følgende omtale fikk Zenithen i 2014-testen:

HardyZenith er ei meget langkastende og samtidig følsom stang. Takler alle snørene og fremstår som svært spenstig og lettkastet. Med denne stanga kan du lett dra de lengste snørelengdene. Midtdel og topp jobber samstemt og presist med rask recovery og med svært jevn aksjon. Selv om toppen jobber relativt raskt, vil likevel den avstemte og litt dype midtdelen sørge for at stanga kan finfiskes med fine fortommer. Den overbeviser på alle typer kast og var en av favorittene på vannkast. Denne falt i smak hos alle og ble da også Steins førstevalg i testen! (Test Jakt & Fiske 2014

Det første du kan legge merke til under utpakkingen av Zephrusen, er at klingen har fått en delikat Olivengrønn farge og med stangsurringer i samme diskrete litt mørkere olivengrønne farge. Ringer og rigging er av beste sort som Zenithen hadde, mens ilegget i snellefestet er grønnfarget edeltre som matcher klingefargen. Korkhåndtaket er av samme type som Zenithen og selvsagt av førsteklasses korkkvalitet. Alt i alt noe av den mest delikate finish som Hardy er kjent for.

Noe av det første som slo meg under de første kastene med den nye Zephrusen, var at den var svært lik Zenithen i prestasjon, men litt dypere og kanskje ikke så hard som Zenithen er. Mens Zenithen setter de trange snørebuktene med toppen før midt og bunndel begynner å jobbe, jobber Zephrusen mye mer med midtdelen uten nevneverdig belastning.

Zephrusen er forstsatt ei rask stang, men mye mer kontrollerende i kastet. Kontrollerende i den forstand at det er lettere å sette presise kast når midtdelen jobber fra første meter. Du merker spesielt på vannkast at stangen er dypere. Her er det lett å få med hele klingen i kastet og det uten å overdrive snørevekten.

En av de glimrende egenskapene med Zenithen var at du lett kunne kaste og fiske på kort og mellomdistanse, men hadde masse spenst og kraft til å strekke ut hele linen til de vanskeligste ørretene som hadde parkert lengst ut. Jeg har under hele vår og førsommerfisket, opplevd at Zephrusen ikke ligger noe tilbake for Zenithen i den forstand. Når du først har lyst til å «gunne» på, får du skikkelig tilsvar i stanga. Her kjenner du igjen Zenithens egenskaper med at du aldri vil oppleve at stangen kneler.

Siden aksjonen jobber dypere på Zephrusen, er den heller ikke kresen på linetypen. Mange likte å benytte de tyngre linene på Zenithen, noe jeg ikke har problemer med å forstå. Zephrusen kaster lekende alle typer liner, enten de er lette eller tyngre vektede liner. Du har rett og slett en merkbart bedre linekontakt med Zephrusen, enn du hadde med noen liner på Zenithen.

I praktiske fiskesituasjoner er det selvsagt ikke så veldig mye som skiller de to stengene. Du vil nok på de korteste distansene like Zephrusen bedre, siden du får mer av stangen med på kastet uten mye belastning. Det føler jeg har vært en fordel under finfint tørrfluefiske nå på forsommeren. Når det kommer til de lengste kastene, vil nok noen være svært komfortabel med Zenithens formidable spenst og styrke hvor du lekende lett legger ut hele fluelinen. Zephrusen gjør samme jobben, men den følbare dypheten må kontrolleres på en annen måte. Her lønner det seg å kaste litt mer teknisk og presist enn det du trengte å gjøre med Zenithen.

Jeg har testet begge stengene på lengdekast med de samme linene. De letteste linene gikk lengst med Zephrusen, mens de tyngre linene gikk lengst med Zenithen. Vi snakker uansett om marginale forskjeller, så det vil være feil å si at den ene eller den andre stangen kaster lengre enn den andre.

Hvorfor skal du da kjøpe ei Zephrus om du eier ei Zenith fra før? Først og fremst må jeg si at Zenithen er ei fantastisk og moderne stang som nok forsatt vil ta luven av mange dagens toppstenger. Ønsker du imidlertid å oppgrader til en juvel, både visuelt og fiskemessig, går du for ei Zephrus. I mine øyner er Zephrusen den ultimate 9 fot line 5 stangen som er å oppdrive i dag!