Lappland-Slendan

16.08.2019

Denne håvmodellen står mitt hjerte nær. Det var denne håven som fikk meg interessert i håvbygging på midten av 80-tallet. Eksklusive håver med høy kvalitet var mangelvare for en kresen fluefisker i siste halvdel av 80-tallet. Det forandret seg når Lennart Berquist Fluefiske tok inn to modeller av Lappland-Slendan. Det var en samisk håvbygger som håndlaget de for butikken. Den ene modellen var en "økonomi"-modell, mens den andre var samme håvkonsept, men atskillig mer påkostet med ilegg av reinhorn og påkostet materialvalg. Jeg så meg råd til å kjøpe den enkleste modellen, men måtte selv da ut med rundt 700,- kroner. Den mer påkostede modellen kostet mer enn det dobbelte. I nåtidens valuta, ville en slik håv ligge på 5-6000,- kroner. 

Jeg ble veldig glad i denne håven og mang en stor fisk ble landet i den. Det spesielle med håven er at til tross for dens kompakthet, har den et reelt rommelig nett. Lett er den også. Den er på en måte erketypen på hvordan en allround-håv skal være. Passelig rommelig håvbøyle, hvor bredden er like viktig som lengden.

Etter at jeg hadde brukt denne et par års tid, begynte jeg å se på at det måtte da være mulig å lage en slik håv selv. For å gjøre ei lang historie kort, ble det til at jeg skulle produsere mange modeller den gang, etter samme lest som "Slendan". 

Når jeg nå tok opp håvbyggingen igjen, var det på sin plass at jeg laget en 2019-modell som en hyllest til Lappland-Slendan. Selvsagt skulle denne være påkostet og i høy kvalitet. Originalomrisset av den gamle Slendan, fikk jeg ærbødigst fra Anders Wennevold, som igjen hadde arvet den fra avdøde Kjell Karlsen. Jeg er evig takknemlig for det.

Håvbøylen er laminert av nordisk Bjørk og Eik. Håndtaket er laget av rotveden fra Gråselje hugget et par mil fra der jeg bor. Endeknotten er laget av samme rotveden som håndtaket, men har fått ilegg av Raffin. Både ileggsplate for gravering og avslutning på endeknott er Hval-tann. Motivet som er inngravert med Scream Shaw-teknikk, er Nordens største døgnflue, Ephemera Vulgata. Den er mettet med Liberon Finishing Oil og har flere lag med 2K-lakk. Dette er et smykke av en håv!

Spesifikasjoner:

Bredde på håvbøyle: 305 mm

Lengde på håvbøyle: 370 mm

Totallengde: 565 mm