En ny håv blir til!

10.09.2019

En kollega av meg, Stein Erik Fagerthun, har helt siden jeg startet opp med håvbyggingen igjen, ønsket å bygge sin egen håv. Tiden har gått og det har liksom aldri blitt til at han satte i gang. Nå var imidlertid tiden inne for å realisere byggeprosjektet. Selvsagt bistår jeg med byggingen, da han er like interessert i å lære seg prosessen, som det å få en ferdig håv. Etter nøye vurdering, falt valget hans på den klassiske US-modellen. Detter er en lett og pen håvmodell, med klassisk dråpeform. Håvnettet er akkurat passe stort til selv de litt større ørretene. 

I denne tråden vil du få se litt av prosessen, samt at jeg vil komme med noen tips for de som går med tanker om håvbygging. 

Maler/former til mine 3 håvmodeller. Fra venstre: To former med den klassiske US-modellen, Ørret/Sjøørretmodellen, samt Lappland-Slendan.

Når en skal bygge håv, er det som tidligere nevnt viktig at en har tilgang til ulike verktøy og materialer. 

 viktigst er selvsagt at en har de rette laminatene. Vi har kjøpt inn laminater i ekte tre, men som faktisk heter kantlist for benkeplater. Disse laminatene får du i en rekke treslag og dimensjoner. Vi har valgt laminat med 23 mm bredde og som er 1,5 mm tykt. Dette er perfekt for denne typen håv. Tykkelsen gjør at 5 lag med laminat blir perfekt tykkelse og styrke på håvbøylen. Bredden gjør at du også har rikelig med materiale til sliping. Ferdig håv vil bli rundt 17-19 mm bredde på håvbøyle. For vår del har vi valgt laminat i Bjørk og Eik. Begge nordisk-voksende. Når disse materialene blir oljet og lakket, vil du få en dus og fin kontrast mellom den lyse Bjørken og den mørkere Eiken. I tillegg er begge tretypene sterke og harde. 

Flotte laminat å jobbe  med, da de er så fleksible at de ikke trenger å fuktes før bøying.

Det er veldig lurt å samle opp ulike typer spennende treverk, da du kommer til å trenge det til håndtak og endeavslutning. Vi har derfor samlet opp et lager med ulike tretyper som er alt fra rikuler, rotved, Masurbjørk, Gråselje, Kirsebærtre, Valnøtt osv. 

Båndsagen er kanskje noe av det viktigste verktøyet du vil få bruk for. Denne er nødvendig når du skal skjære ut håndtak, endeknott, bein osv. 

En god båndsliper koster ikke all verden, men er så utrolig arbeidsbesparende i håvbyggingen. Med denne grovsliper du limoverskudd på håvbøylen, justerer bredden på den, formgir håndtak, grovsliper beininnlegg mm. Bare pass på så du ikke "forsliper" deg. Den tar nemlig grovt for seg. Her lønner det seg å øve litt på materialer du ikke er så redd for. Det kreves ei forsiktig hånd for at denne maskinen skal gi deg ønsket resultat. 

En god plansliper, samt annet verktøy som drill mm er nesten nødvendig om du ønsker fortgang i grovarbeidet. Selvsagt kan du klare deg med mer manuelle verktøy, men du vil sette pris på godt verktøy som halverer byggetiden. 

Godt slipepapir er et must. Jeg benytter grovhetene 80, 150, 180, 240 og 320. På lur har jeg både 400 og 600 papir for å sette den siste finishen. Personlig benytter jeg bandsliper og plansliper så langt det går, men overtar med pussekloss og slipepapir for å få opp den virkelig perfekte finishen før oljing og topplakk. 

Det siste verktøyet jeg vil fremme, er Dremelen. Denne fåes i forskjellige Kit, men jeg har valgt den enkle med ledning. Vi har en langt dyrere på batteri, men jeg opplever nesten alltid at batteriet går tomt når jeg er midt i jobben. Har du ikke ladet opp ekstrabatteriet, står du der. Den med ledning er sømløs og funker alltid. Til denne hendige maskinen kan du kjøpe verktøysett som inneholder minifreser, ulike pussehoder mm. Jeg har i tillegg kjøpt et justerbart frese/pusse-stativ, som er uvurdelig når du skal frese med lik dybde, samt skjære ut spor i håvbøylen for å forsenke tråden som fester nettet. Det er dette verktøyet jeg benytter for å felle inn beinilegg osv.  

Her er vi i full gang med å sette laminatene i formen. Laminatene (5 stk) ligger annenhver, med de lyse i Bjørk ytterst. Altså tre laminater i Bjørk og to i Eik. Lengden på laminatene er kuttet til rundt 140 cm. Her bruker vi rikelig med lim i mellom hvert laminat. Når de settes i formen, skal det tyte ut lim. Limtypen vi benytter er Casco Utendørslim som er vannfast. Jeg har bygget en del med Polyuretanlim og lamineringsepoksi. Begge de nevnte typene er super å bruke, men akk så dyr i innkjøp. Jeg har gjort vanntester, hvor limte laminat har ligget ubehandlet i opptil en uke i vann. Jeg ser ingen forskjell på alle nevnte limtypene. Da er valget mitt enkelt. Casco utendørslim koster bare en fjerdedel av de andre nevnte limtypene. I tillegg skal du huske på at treverket skal mettes med olje og foredles med toppstrøk i to-komponent blank lakk (du kan selvsagt velge 2K matt finish). Håven blir i praksis helt vanntett og med mettingen av olje, vil det ikke ligge mulighet for at vann skal trekke inn. 

Her har vi fått laminatene vel på plass. Legg merke til at vi bygger håvbøylen før vi feller inn håndtak. Mange bygger inn håndtaket sammen med laminatene i en operasjon, men jeg har testet ut begge variantene. Hvis du limer inn håndtaket sammen med laminatene, er det mye vanskeligere å få håven bein og rett. Når laminatene er tørket og tatt ut av formen, er det kun justeringen av håndtaket du trenger å tenke på ved neste operasjon. 

I skrivende stund står håven til tørk i formen. Resten av byggeprosessen vil komme fortløpende her, så det er bare å følge med.......................

Nå er håven akkurat tatt ut av formen. Som du ser, er det ganske mye sliping som skal til, før en kan tenke på å montere håndtaket. 

At limet har "tytet" ut mellom laminatlagene er et godt tegn. det er viktig for kvaliteten og holdbarheten at mellomrommene mellom laminatene er mettet skikkelig med lim.

Bloggen vil bli oppdatert fortløpende etter hver som arbeidet skrider frem!